Wat is EPB?

EPB = EnergiePrestatie en Binnenklimaat

Wat houdt EPB in?

Het K-peil van een woning is een maat voor de globale warmte-isolatie van een woning. Het K-peil is niet enkel afhankelijk van de isolatiegraad van de woning, maar ook van de compactheid ervan: een woning met een groter contactoppervlak, zal grotere warmteverliezen vertonen dan een woning met een kleiner contactoppervlak met dezelfde isolatiegraad. Het E-peil is een maat voor de energieprestatie van een woning en de vaste installaties ervan in standaardomstandigheden. Hoe lager dit E-peil, hoe energiezuiniger de woning. Het E-peil is afhankelijk van de compactheid, oriëntatie en bezonning van de woning, de thermische isolatie, de luchtdichtheid, de ventilatie, de verwarmingsinstallatie en het systeem voor warmwatervoorziening. Naast het K-peil en E-peil, omvat de energieprestatieregelgeving ook eisen voor U-waarden (warmtedoorgangscoëfficiënten) en R- waarden (warmteweerstanden), ventilatie en oververhitting.

Om aan de energieprestatieregelgeving te voldoen, moeten we investeren in:

Wanneer is EPB verplicht?

Alle gebouwen waarvoor vanaf 1 januari 2006 een aanvraag om te bouwen of verbouwen wordt ingediend, moeten een bepaald niveau van thermische isolatie, energieprestatie en een gezond binnenklimaat behalen. Voor bouwaanvragen ingediend na 1 januari 2010 geldt dat de woning maximum een K-peil van 45 en een E-peil van 80 mag hebben. Voor scheidingsconstructies (vloeren, muren, dak, buitenschrijnwerk, …) gelden maximale U-waarden of minimale R-waarden.

Wat is het nut van EPB?

Het doel van de energieprestatieregelgeving is om bij nieuwbouw of verbouwingen energiezuinige en comfortabele gebouwen (= thermisch comfort en gezondere binnenlucht) te realiseren. Door de energiebesparing die hiermee bereikt wordt, sparen we niet enkel het milieu, maar ook onze portemonee.